A to ziółka!

Jesienne zmęczenie, przeziębienia, ogólne rozbicie, bóle głowy, ból brzucha i absolutna niechęć do wszelkiej aktywności, to znaki, że trzeba przyjrzeć się swojemu zdrowiu i stylowi życia. Zanim sięgniesz po antybiotyki przypisane przez lekarza, wsłuchaj się w swój organizm i spróbuj naturalnej medycyny, tej, którą od wieków stosowały nasze babcie i prababcie. Cześć kobiet odkryło już cudowne działanie ziół, uprawiając je nawet na parapetach okien i na balkonach. Takie domowe ogródki dostarczają zdrowych roślin, a przy tym mają wielki walor estetyczny. Każde pomieszczenie, w którym postawimy pachnące ziołami doniczki, zyska na urodzie i oryginalności. Oto najpopularniejsze zioła, po które warto sięgnąć, gdy dopadną nas dolegliwości trawienne.

  • Dziurawiec jest roślinką doskonałą, gdy dokuczają nam kolki i bóle brzucha. Działa rozkurczająco i reguluje pracę dróg żółciowych.

  • Rumianek przyniesie ulgę, gdy potrzebujemy środka przeciwzapalnego. Łagodzi objawy niestrawności, po nim przestanie boleć brzuch i znikną wzdęcia. Polecany nawet dzieciom.

  • Nasiona lnu mają właściwości „smarujące”. Pokryją przewód pokarmowy korzystnym śluzem, łagodząc podrażnienia jego delikatnych ścianek.

  • Czarna jagoda, czyli borówka czernica wyleczy cię z biegunki.

  • Mięta pieprzowa zapobiegnie wzdęciom i ułatwi trawienie. Jest również pomocna przy migrenach i nerwobólach. Dziewczęta, które cierpią na mocne bóle menstruacyjne, powinny pić herbatę z miętą – działa rozkurczająco. Ponad to mięta wzbogaci smak wielu potraw i deserów. No i ten piękny zapach!

  • Nasiona kopru włoskiego pobudzają pracę układu pokarmowego, rozkurczają jelita i zapobiegają wzdęciom. Podobne działanie ma kminek.

  • Waleriana, czyli kozłek lekarski, ma działanie uspokajające. Reguluje przepływanie żółci do dwunastnicy.

  • Tymianek pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Ma właściwości odkażające, dlatego stosuje się go do płukania jamy ustnej i gardła. Sprawdzi się także jako doskonała przyprawa do dań mięsnych.

  • Rozmaryn ma działanie moczopędne i żółciopędne. W kuchni jest stosowany do potraw rybnych, a dodany do tłustych potraw – zapobiegnie złemu samopoczuciu.

  • Bazylia jest chyba najsłynniejszym ziółkiem naszych czasów. Swoją popularność zawdzięcza potrawom włoskim – sałatkom z pomidorami, pizzy, do której jest obowiązkowym dodatkiem, spaghetti, pesto, mozzarelli…Doskonale komponuje się również z innymi warzywami. Doskonale wpływa na dobre trawienie, a przy tym na lepszy nastrój i spokojny sen.

Jak uprawiać?

  1. Przygotuj średniej wielkości doniczki, z otworami na spodzie.

  2. Nasyp 2 cm żwirku – będzie doskonałym drenażem. Dzięki niemu korzenie roślin będą miały dostęp powietrza. Potem nasyp ziemi, umieść w doniczkach sadzonki ziół i postaw doniczki w dobrze naświetlonym miejscu.

  3. Zioła nie lubią, aby je zalewano, dlatego podlewaj z umiarem – najlepiej rano, a w czasie upałów, rano i wieczorem.

  4. Gałązki ziół trzeba przycinać, aby ładnie się rozkrzewiały i dawały duże zbiory. Robimy to od góry, dzięki czemu pobudzimy roślinki do wypuszczania bocznych pędów.

Hodowanie ziół przyniesie wielką satysfakcję. Nie są ani trudne w uprawie, ani wymagające. Dzięki domowemu ogródkowi będziemy mieli pod ręka doskonałe przyprawy, które urozmaicą kuchnię. W razie dolegliwości trawiennych – sprawdzą się ich zdrowotne właściwości. Poza tym uroda i piękny zapach ziół wpłyną na dobre samopoczucie i doznania estetyczne. A wszystkie zalety domowego zielnika są również wyznacznikami ekologicznego stylu życia – dla naszego zdrowia i urody.